Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Πρωταθλήτρια....4 αστέρων


Η Ισπανία έγραψε ιστορία,καθώς κατέκτησε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο νικώντας με 4-0 την Ιταλία στον τελικό του Euro 2012.
Οι Φούριος Ρόχας κατέκτησαν τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση και η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πέρασε στην ιστορία.Η Ισπανία επιβεβαίωσε πως είναι η καλύτερη ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο,καθώς επικράτησε της Ιταλίας με 4-0 και έκανε τον τελικό περίπατο.Ο Τσάβι έκανε φοβερό παιχνίδι και μοίρασε δύο ασίστ,επίσης ματσάρα έκανε ο Σίλβα και ο Φάμπρεγας,ενώ ο Τόρες που μπήκε σαν αλλαγή πέτυχε για δεύτερο σερί τελικό γκόλ και έδωσε και μια ασίστ στον Χουάν Μάτα.Μέσα σε όλα τα εκπληκτικά, η Ισπανία έφτασε τα 10 σερί νοκ άουτ ματς χωρίς να δεχθεί γκολ, ενώ ο Ντελ Μπόσκε έγινε ο δεύτερος προπονητής, μετά τον Χέλμουτ Σεν, που μετά το Mundial κατακτά και το Euro.
Παράταξη ομάδων
Η Ισπανία δεν άλλαξε κάτι στην διάταξη της,καθώς κατέβηκε πάλι χωρίς φόρ και τελικά αυτό της βγήκε καθώς όταν μπήκε ένα κλασσικό φόρ η Ισπανία ήταν ήδη μπροστά στο σκόρ με 2-0.Αναλυτικά για την Ισπανία την υπεράσπιση του τέρματος ανέλαβε ο Κασίγιας,Ράμος-Πικέ στόπερ, Αρμπελόα δεξιά στην άμυνα, Αλμπα αριστερά. Αμυντικό χαφ Μπουσκέτς, δίπλα του Τσάβι και Τσάμπι Αλόνσο, πιο μπροστά οι Ινιέστα και Σίλβα και τυπικά στην επίθεση έπαιξε ο Σεσκ Φάμπρεγας.
Από την άλλη μεριά η Ιταλία παρατάχθηκε με ένα 4-3-1-2 με τον Μπουφόν στο τέρμα, αριστερό μπακ Κιελίνι, δεξί Αμπάτε και στόπερ οι Μπαρτσάλι-Μπονούτσι. Καθαρός κόφτης ο Ντε Ρόσι, δίπλα του οι Μαρκίζιο και Πίρλο λίγο πιο μπροστά ο Μοντολίβο, όπως και ο Κασάνο.Ενώ το καθαρός επιθετικός από την μεριά της Σκουάντρα Τζούρα ήταν ο Μάριο Μπαλοτέλι.
Η Ιταλία γνώριζε πολύ καλά ότι έπρεπε να κόψει την ανάπτυξη της Ισπανίας για να μπορέσει να κατακτήσει το κύπελλο.Ο Ράμος έδινε τις μάχες με τον Μπαλοτέλι και ο αμυντικός των Ισπανών ήταν αυτός που δημιούργησε τις δύο πρώτες φάσεις των Φούριος Ρόχας.Στο 6' με φάουλ που κατέληξε άουτ και στο 7' η κεφαλιά του μετά από κόρνερ του Τσάβι κατέληξε άουτ.
Παιχνίδι
Πρώτο Ημίχρονο
Η Ιταλία είχε μπήκε δυνατά στον αγώνα με σκοπό να χαλάσει το παιχνίδι της Ισπανίας,αλλά οι Φούριος Ρόχας δεν δυσκολεύτηκαν και παρά την πίεση πήραν αμέσως τα ηνία,και με καλό passing game επέβαλαν τον ρυθμό τους.Στο 10ο λεπτό υπήρξε το πρώτο ''κρύψιμο'' της μπάλας,καθώς Τσάβι και Φάμπρεγας έκαναν το ένα-δύο με τον πρώτο να σουτάρει και η μπάλα να καταλήγει λίγο πάνω από την εστία του Μπουφόν.Οι Ίβηρες πίεζαν και δεν άφηναν την Ιταλία να αναπτυχθεί καθόλου.Το γκόλ ήρθε φυσικά στο 14' από τον Νταβίντ Σίλβα.Στο 14' λοιπόν οι Ισπανοί έκρυψαν την μπάλα με τον Ινιέστα να περνά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας για τον Φάμπρεγας,ο μέσος της Μπαρτσελόνα γύρισε την μπάλα για τον Σίλβα,και αυτός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο κενό τέρμα για το 1-0.
Η Ιταλία προσπάθησε να αντιδράσει και φάνηκε να ξεκινά αυτήν την προσπάθεια με το φάουλ του Πίρλο στο 16ο λεπτό.Στο 21ο λεπτό ο προπονητής της Ιταλίας είδε τον Κιελίνι να αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο τραυματίας  και στην θέση του πέρασε τον Μπαλτσαρέτι.Η Σκουάντρα Τζούρα πίεσε και το διάστημα 22'-34' της άνηκε ολοκληρωτικά,καθώς είχε κλείσει την Ισπανία στο μισό γήπεδο.Στο 29' ο Κασάνο έκανε σούτ αλλά είδε τον Κασίγιας να μπλοκάρει την μπάλα,στο 33' πάλι το σούτ του Κασάνο είχε ίδια κατάληξη,ενώ η τελευταία αξιοσημείωτη φάση για την Ιταλία έγινε στο 41' με την βολίδα του Μπαλοτέλι να πηγαίνει ψηλά άουτ.Και εκεί που η Ιταλία πίεζε και εκείνη έψαχνε το γκόλ,η Ισπανία σε μια κόντρα με τον Τζόρντι Άλμπα έκανε το 2-0 και έκανε ακόμα πιο εύκολο το έργο της.Συγκεκριμένα ο Άλμπα έδωσε στον Τσάβι και έκανε μια φοβερή κούρσα φτάνοντας στην μεγάλη περιοχή της Ιταλίας,αφού πήρε ξανά την μπάλα στην περιοχή μετά από  πάσα του Τσάβι πλάσαρε τον Μπουφόν  και έκανε το 2-0.
Δεύτερο Ημίχρονο
Η Ισπανία μπήκε πολύ δυνατά στην επανάληψη,ώστε να τελειώσει το παιχνίδι και να μην αφήσει περιθώριο στους Ιταλούς να γυρίσουν το μάτς.Η Ισπανία έφτασε στο γκόλ με τον Φάμπρεγας στο 48' και στο 49'.Συγκεκριμένα στο 49' οι Ισπανοί ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Μπονούτσι μέσα στην περιοχή μετά από κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος.Οι Ατζούρι προσπάθησαν να απαντήσουναλλά βρέθηκε απέναντι στην αστοχία τους και στον Ίκερ Κασίγιας.Στο 51' λοιπόν μετά από σούτ του Ντι Νατάλε απέκρουσε ο Κασίγιας,ενώ το σούτ του Μπαλοτέλι στο 58ο λεπτό κατέληξε άουτ.Ο Πραντέλι ολοκλήρωσε πολύ γρήγορα τις αλλαγές του,περνώντας στο 58' τον Τιάγκο Μότα αντί του Μοντολίβο.Δεν πρόλαβε ο Μότα να συμπληρώσει δύο λεπτά αγώνα και έπαθε τράβηγμα και άφησε την Ιταλία με 10 παίκτες,καθώς ο τεχνικός της Σκουάντρα Τζούρα είχε κλείσει τις αλλαγές του.Η Ισπανία από εκεί και πέρα δεν πίεσε για τρίτο γκόλ,ενώ το πάρτι στις εξέδρες είχε ξεκινήσει από νωρίς για τους φιλάθλους των Φούριος Ρόχας.Όμως οι παίκτες της Σκουάντρα Τζούρα είχαν κουραστεί και στο 84' ο Τόρες που πήρε και το χρυσό παπούτσι έκανε το 3-0 με πλασέ μετά από μπαλιά του Τσάβι.Και στο 88' ο επιθετικός της Τσέλσι σέρβιρε στον συμπαίκτη του Μάτα για το τελικό 4-0.
Οι συνθέσεις

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αλμπα, Πικέ, Ράμος, Αρμπελόα, Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα (86' Μάτα), Φάμπρεγας (75' Τόρες), Σίλβα (59' Πέδρο).

Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Κιελίνι (21' λ.τ. Μπαλτζαρέτι), Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Αμπάτε, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (56' Μότα), Κασάνο (46' Ντι Νατάλε), Μπαλοτέλι.

Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)
Man of the match: Αν και ο Ινιέστα αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τελικού, ο Τσάβι έκανε το μεγάλο ματς το οποίο είχε δηλώσει ότι περίμενε. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα ήταν αυτός που έχει σηνηθίσει τον κόσμο να είναι και με δύο ασίστ βοήθησε τα μέγιστα για μία ιστορική εμφάνιση και έναν ακόμα τίτλο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου