Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πάει το πρώτο...

Ούτε η προϊστορία,ούτε τα τρίποντα,ούτε η διαφορά ούτε τίποτα δεν σταμάτησε την Εθνική ''μπουλντόζα'' που γκρέμισε τα όνειρα των Ισπανών για ένα εύκολο απόγευμα!
Η Ελλάδα παίζοντας με μέταλλο μεγάλης ομάδας δίδαξε άμυνα από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά και έκανε το πρώτο βήμα από τα τρία βήματα για να κατορθώσει να συνεχίσει...
Η Ελλάδα σε κανένα σημείο δεν φοβήθηκε,μπορεί να ταρακουνήθηκε από τα τρίποντα των Ισπανών και τα εξαιρετικά ποσοστά στην επίθεση αλλά έμεινε όρθια και έδειξε στους Ισπανούς πως παίζεται το πραγματικό μπάσκετ...
Τώρα πλέον η Ελλάδα θέλει μια παρόμοια και γιατί όχι,καλύτερη εμφάνιση εναντίον των Σλοβένων για να πάει την Δευτέρα και να εξασφαλίσει με νίκη την μεγάλη πρόκριση!
Ξεκίνημα με έκπληξη...
Ο Τρινκιέρι γνωρίζοντας πως το σημερινό παιχνίδι επρόκειτο για μια μάχη από τον πάγκο και όχι μόνο επέλεξε να ξεκινήσει με τον Βασίλη Καββαδά πάνω στον Γκαζόλ αφενός για να κουράσει τον Ισπανό άσο και αφετέρου να γλιτώσει κούραση και φάουλ ο Γιάννης Μπουρούσης.Οι Ισπανοί μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προηγήθηκαν από νωρίς με 0-5,ωστόσο οι Έλληνες μετά το πρώτο ξέσπασμα των Ισπανών απάντησαν μειώνοντας σε 5-7.Στην συνέχεια οι Έλληνες έδειχναν να έχουν καλές επιλογές στην επίθεση αλλά κακά ποσοστά πράγμα που του στοίχισε όταν μάλιστα ο Φερνάντεθ έκανε το 10-17.Ο Παπανικολάου προσπάθησε να ξυπνήσει τους Έλληνες αλλά η απίστευτη ευστοχία των Ισπανών με 6/8 δίποντα και 3/4 τρίποντα εκτόξευσε την διαφορά στους 12(14-26).Μοναδικό ευχάριστο για την Ελλάδα το τρίτο φάουλ με το οποίο χρεώθηκε ο σέντερ των Γκρίζλις 1’20’’ πριν το τέλος του δεκαλέπτου που βρήκε την Ισπανία να προηγείται με 10 (16-26).
Σιγά μην την άφηνε...
Η Ελλάδα ποτέ δεν εγκατέλειψε παιχνίδι και ούτε είχε την πρόθεση να το κάνει σήμερα και κρατόντας στο μηδέν την Ισπανία για περίπου δύο λεπτά βρήκε την ευκαιρία και μείωσε σε 20-26 και έβαλε το άγχος στους Ισπανούς.Πλέον η Εθνική είχε πάρει την ψυχολογία του αγώνα και ο Ζήσης με τρίποντο έκανε το 23-28 ανεβάζοντας το ηθικό.Η άμυνα της Ελλάδας όλο και ''δυνάμωνε'' με τους Ισπανούς να κάνουν τα λάθη με το ''τσουβάλι''(10),σε αντίθεση με την Εθνικής μας που είχε μόλις 3 σε όλο το πρώτο μέρος.Με την άμυνα να αποτελεί οδηγό η Ελλάδα ''πάτησε'' το γκάζι και μείωσε στον έναν 29-30.Από εκεί και πέρα πήρε την πρωτοβουλία ο Βασίλης Σπανούλης που με 8 δικούς του πόντους η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά με 37-34.Το ημίχρονο έκλεισε με 41-38 με την Ελλάδα μπροστά αλλά και με τον Τρινκιέρι να έχει αγωνία μετά το τραυματισμό του Ζήση στον αστράγαλο λίγο πριν το τέλος.
Gasol...time
Οι Έλληνες ήθελαν να συνεχίσουν από εκεί όπου σταμάτησαν ωστόσο το άγχος που είχαν τους οδήγησε σε ένα πεντάλεπτο χωρίς πόντο.Εκεί οι Ίβηρες βρήκαν την ευκαιρία να ξυπνήσουν και να κάνουν ένα επιμέρους 5-0 και να βρεθούν μπροστά με 41-43.Ο Πρίντεζης ήταν εκεί όμως για να κρατήσει την Ελλάδα σε εκείνο το σημείο που δυσκολευόταν στο σκοράρισμα και με 8 προσωπικούς του πόντους ισοφάρισε σε 48-48.Ξέσπασμα από τον μέχρι εκείνη την ώρα… σιωπηρό Μαρκ Γκασόλ που με 11 γρήγορους δικούς του πόντους έφερε την Ισπανία στο +7, 50-57. Μείωσε η Εθνική στο τέλος του δεκαλέπτου με δύο βολές του Σλούκα σε 52-57. Το ''θηρίο''...Ζήσης δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο ημίχρονο και επέστρεψε κανονικά από την αρχή κιόλας του τρίτου δεκαλέπτου.
Ένας Φερνάντεθ δεν φέρνει την νίκη...
Ο Ρούντι Φερνάντεθ προσπάθησε ξανά να ''σπάσει'' τον τσαμπουκά των Ελλήνων παικτών βάζοντας την ομάδα του μπροστά με 52-60.Ωστόσο το πάθος στην άμυνα και η ικανότητα του Βασίλη Σπανούλη έβαλαν ξανά την Ελλάδα μπροστά με 62-61.Επόμενος ο Μπουρούσης που με δικές του ενέργειες η Ελλάδα έμεινε μπροστά με 68-64.Τα μεγάλα καλάθια των Μπράμο και Καϊμακόγλου έδωσε ένα προβάδισμα με 6 μόλις 1'33'' για το τέλος.Στην συνέχεια ο Γκασόλ μείωσε με δύο βολές όμως ο Μπράμος έκοψε τα φτερά των Ισπανών πετυχαίνοντας τεράστιο τρίποντο με 59’’ να απομένουν (75-68). Στην ψυχοφθόρο διαδικασία των βολών ο Σπανούλης αποδείχθηκε λίρα… 100 με την Ελλάδα να φτάνει σε τεράστια νίκη με 79-75.
Τα δεκάλεπτα: 16-26, 41-38, 52-57, 79-75
Ελλάδα (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4, Σπανούλης 20, Περπέρογλου, Φώτσης, Παπανικολάου 5, Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11, Μπράμος 8, Πρίντεζης 10
Ισπανία (Χουάν Αντόνιο Ορένγκα): Αγκιλάρ 3, Φερνάντεθ 20, Ροντρίγκεθ 3, Ρέι, Καλντερόν 5, Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9 (11 ριμπάουντ), Σαν Εμετέριο 4, Γιούλ 2, Γκασόλ 20, Γκάμπριελ, Μουμπρού 3
Διαιτητές: Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Άντεμιρ Ζουράποβιτς (Βοσνία), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία)
Η βαθμολογία του ΣΤ’ ομίλου
Κροατία 5
Ιταλία 4*
Φινλανδία 4
Ελλάδα 4
Ισπανία 4
Σλοβενία 3*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου