Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ματσιούλις:Οι λόγοι που ξέσπασα

Ίσως αυτή είναι η φωτογραφία που χαρακτήρισε το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.Μετά το τέλος του ο αγώνα ο Γιόνας Ματσιούλις έσφιξε τις γροθιές του φωνάζοντας βγάζοντας της πίεση που υπήρχε στα κλιμάκια των ''πράσινων''.Ο Λιθουανός άσος λοιπόν σε μια συνέντευξη που έδωσε εξήγησε τους λόγους που αντέδρασε έτσι και εξέφρασε την επιθυμία του να πάει για πρώτη φορά στο Final Four της Ευρολίγκα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ματσιούλις στην «Πράσινη»:
Για το ξέσπασμα του μετά το τέλος: «Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος για όλους. Για εμένα, για τους συμπαίκτες μου, για την ομάδα, για τον κόσμο. Για όλους μας. Πολύς κόσμος νόμιζε ότι δεν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Δεν είχε εμπιστοσύνη σε εμάς. Και μετά την νίκη μας ήταν σαν αν δίναμε την δική μας απάντηση. Όπως έγινε πέρσι στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι φοβερό το συναίσθημα όταν δεν πιστεύουν σε εσένα και τους δείχνεις ότι κάνουν λάθος. Αποδείξαμε πολλά».Για την συμπαράσταση του κόσμου; «Ο κόσμος στον αγώνα με την Μακάμπι έδειξε ότι είχε κατανοήσει πλήρως την κατάσταση. Το ματς με την Μακάμπι ουσιαστικά δεν θα άλλαζε τίποτα. Αφού είτε χάναμε είτε κερδίζαμε θα τερματίζαμε δεύτεροι ή τέταρτοι και θα παίζαμε στον ίδιο όμιλο”, είπε εξηγώντας, όμως, :Δεν ήταν καλό όμως για εμάς, βρεθήκαμε να χάνουμε ακόμα και με 20 πόντους. Όταν ήρθε η ώρα όμως για να προετοιμαστούμε για το ματς με τον Ολυμπιακό θα έπρεπε να σταματήσουμε να θυμόμαστε ότι είχε προηγηθεί. Είχαμε μεγάλη διάθεση να δώσουμε το κάτι παραπάνω για να πετύχουμε τον στόχο μας. Και για εμάς ήταν πάρα πολύ μεγάλη η βοήθεια του κόσμου μας που πίστεψε σε εμάς. Και πρέπει να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πίστη τους σε εμάς. Και νομίζω ότι τους ευχαριστήσαμε με τον καλύτερο τρόπο».
Το 2014 έρχεται τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο αυτές τις Ημέρες;«Το πρώτο πράγμα που θέλω είναι για όλους μας είναι να έχουμε την υγεία μας την νέα χρονιά. Αν καταφέρουμε να μείνουμε όλοι υγιείς, όλοι θα είμαστε καλά. Είναι σίγουρο αυτό. Για την οικογένειά μου, για τους φίλους της ομάδας, για τις οικογένειες των φίλων μας. Για όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για όλους. Αν έχουμε την υγεία μας όλα θα είναι μια χαρά».
Πέραν του εορταστικού κλίματος για σένα το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερο καθώς “καλωσορίσατε” τη δεύτερη κόρη σου στην οικογένεια.«Όλα είναι υπέροχα στην οικογένεια. Η σύζυγός μου έφερε στον κόσμο και το δεύτερο παιδάκι μας και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι αυτό. Το μόνο άσχημο είναι ότι έχουμε να λύσουμε πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα με την γέννηση του παιδιού αλλά αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα. Στην Ελλάδα είναι δύσκολα αυτά τα πράγματα (σ.σ. γέλια). Όλα είναι μια χαρά. Και ελπίζω άμεσα να πάμε για το τρίτο παιδί και μετά να βάλουμε μπροστά και για το τέταρτο».
Τι γεύση σου αφήνει η χρόνια που μόλις έδυσε;«Οι αναμνήσεις μου από το 2013 είναι πάρα πολύ όμορφες. Τόσο σε οικογενειακό επίπεδο όσο και για τον Παναθηναϊκό. Έχουμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια ενώ και στο μπάσκετ όλα πήγαν καλά. Με τον Παναθηναϊκό καταφέραμε να πάρουμε δυο τίτλους και το μόνο που μας στεναχωρεί είναι ότι δεν μπορέσαμε να φτάσουμε για λίγο στο Final-4 της Euroleague. Όμως και με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας όλα ήταν τέλεια. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά».Για να γυρίσουμε λίγο στ' αγωνιστικά, τι είναι αυτό που άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες και εμφανίσατε τόσο καλύτερη εικόνα;«Πάντα όλες οι ομάδες που έχουν να παίξουν ένα ντέρμπι έχουν και τελείως διαφορετική προσέγγιση, απ ότι συνηθίζουν στα άλλα ματς. Έχεις διπλή ενέργεια, διπλό κίνητρο και οι περισσότεροι παθιάζονται πολύ περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι «παλέψαμε» πολύ στην κανονική διάρκεια της Euroleague αλλά νομίζω ότι αυτή η νίκη θα μας βοηθήσει πολύ σε όλα τα επίπεδα».
Δηλαδή στο ματς με τον Ολυμπιακό ήταν η στιγμή που γύρισε το “τσιπάκι”;
«Προς το παρόν όλα μοιάζουν καλά. Στην προπόνηση όλοι δουλεύουμε με πολύ όρεξη, με περισσότερα κίνητρα και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε σε υψηλά στάνταρ. Νομίζω ότι αυτή η νίκη επί του Ολυμπιακού θα μας «σπρώξει» σε καλύτερα αποτελέσματα. Όλοι ήμασταν πολύ παθιασμένοι γι αυτό το ματς. Είχαμε στο μυαλό μας και την άσχημη εμφάνιση κόντρα στην Μακάμπι και όλοι στην ομάδα ήθελαν να αποδείξουν πως ήταν μια κακή παρένθεση».
Πόσο “περίεργο” είναι για εσάς που θα συναντήσετε τον Ολυμπιακό και στους ομίλους της Ευρωλίγκας;«Όταν έρθει η στιγμή να παίξουμε με τον Ολυμπιακό για την Euroleague νομίζω ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για το ποια διοργάνωση θα παίζουμε. Θα είναι ένα ακόμα ντέρμπι και θα ζήσουμε ότι ζούμε πάντα. Ξέρουμε όλοι ότι θα είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Για όλους μας. Για εμάς. Για τον κόσμο. Πρώτα απ όλα θα πρέπει να παραμείνουμε υγιείς όλοι για να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί».
Είναι τα ντέρμπι οι αγώνες που ...φτιάχνουν τους παίκτες. Αυτά περιμένετε για να δώσετε το 101%;«Έχω παίξει πολλά ντέρμπι σε διαφορετικές χώρες. Τώρα στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, παλιότερα το Ζαλγκίρις-Λιέτουβος, στην Ιταλία Μιλάνο-Καντού, Μιλάνο-Βαρέζε, Μιλάνο-Σιένα. Όλα αυτά τα παιχνίδια ήταν το ίδιο. Κάθε φορά που είναι να παίξει ντέρμπι, δεν ξέρω τι γίνεται και όλοι ξεχνάνε ότι και να έχει προηγηθεί. Και βγαίνεις στο γήπεδο με έξτρα κίνητρο, με έξτρα ενέργεια, με έξτρα διάθεση για να αποδείξεις ότι είσαι ο καλύτερος. Αυτό έγινε και στην Λιθουανία όπου η Λιέτουβος κέρδισε με 32 πόντους την Ζαλγκίρις και μετά η Ζαλγκίρις κέρδισε την Μπάμπεργκ στην Euroleague. Και η Λιέτουβος έχασε από τον Ερυθρό Αστέρα 20 πόντους. Αυτές οι ήττες κάποιες φορές κάνουν και καλό. Σε «αναγκάζουν» να γίνεσαι καλύτερος. Χτυπάνε.. καμπανάκι. Η ήττα από την Μακάμπι μας βοήθησε πολύ. Ξέραμε ότι όλοι μας έπρεπε να κάνουμε κάτι παραπάνω».
Πως έζησες την τελευταία εβδομάδα πριν τον ημιτελικό καθώς δεν ήξερες αν θα παίξεις έως και λίγες ώρες πριν το τζάμπολ;«Ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για εμένα. Έκανα συνέχεια θεραπείες προσπαθώντας να γίνω καλά για να μπορέσω να παίξω κόντρα στον Ολυμπιακό. Όμως δεν ήταν εύκολο. Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ήμουν σίγουρος αν θα καταφέρω να παίξω. Ήταν μια εβδομάδα.. σύγχυσης. Δεν ήξερα τι θα γίνει. Θα παίξω, δεν θα παίξω. Πως θα προετοιμαστώ ψυχολογικά. Ήταν μπερδεμένη η κατάσταση αλλά έτσι είναι η ζωή. Μέχρι το τελευταίο τεστ που έκανα δεν μπορούσα να ξέρω αν θα είμαι σε θέση να αγωνιστώ ή όχι».
Αύριο υποδέχεστε την Αρμάνι στην πρεμιέρα του ΤΟΡ-16. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η πρώην ομάδα σου;«Η Αρμάνι πάντα ήταν μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Και είναι και φέτος. Έχουν ένα πάρα πολύ καλό προπονητή, τον Λούκα Μπάνκι ο οποίος κάνει πάντα πάρα πολύ καλή δουλειά. Ξέρει πολύ καλά το μπάσκετ και αλλάζει την ομάδα. Πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που η Αρμάνι έφτασε στο Top-16. Το στυλ παιχνιδιού τους νομίζω ότι θα μοιάζει σαν της Σιένα. Παλιά. Με σκληρή άμυνα. Εμάς μας ενδιαφέρει η δική μας ομάδα. Το τι θα κάνουμε εμείς. Έχουμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα και έχουμε την δυνατότητα αν πάμε καλά να πάρουμε τρεις νίκες στα τρία πρώτα ματς. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Πρώτα, όμως, η Αρμάνι και μετά η συνέχεια».
Ποιο είναι το κλειδί για να κρατήσετε έναν σταθερά καλό ρυθμό απόδοσης;«Μέχρι στιγμής κάθε φορά κάποιος τραυματίζεται και μένει εκτός για δύο και για τρεις εβδομάδες. Όπως έγινε με τον Λάσμε, με εμένα, τώρα με τον Ούκιτς. Αυτό μας κάνει πάρα πολύ κακό αφού μπερδεύει όλη την ομάδα. Μας βγάζει εκτός ρυθμού. Πρέπει να ξεκινήσουμε να προπονούμαστε όλοι μαζί. Σε κανονικούς ρυθμούς».

Τέλος, ποια είναι η ευχή και το προσωπικό σου όνειρο για το 2014;«Το 2014 θέλω να βρεθώ στο Final-4 για πρώτη φορά στην ζωή μου. Είναι ένα έξτρα κίνητρο που έχω στο μυαλό μου για την φετινή σεζόν και είναι και ο μεγάλος μου στόχος. Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου